Τι είναι τα broken links;

Τι είναι τα broken links;

Τι είναι τα broken links ή αλλιώς οι «σπασμένοι σύνδεσμοι»; Πώς βλάπτουν τον ιστότοπό μας; Πολλές φορές προσπαθούμε να πλοηγηθούμε σε κάποιες σελίδες και λαμβάνουμε από τους browsers το μήνυμα «404 – Page not Found»

Πολλές φορές προσπαθούμε να πλοηγηθούμε σε κάποιες σελίδες και λαμβάνουμε από τους browsers το μήνυμα «404 – Page not Found». Αυτό σημαίνει πως η ιστοσελίδα που ψάχνουμε δεν υπάρχει. Αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται συνήθως εξαιτίας των broken links και οι επιπτώσεις τους είναι σοβαρές για τον ιστότοπο στον οποίο βρίσκονται.

Τι είναι όμως τα broken links;

Τα broken links ή death links είναι σύνδεσμοι (links) που δεν οδηγούν σε κάποια ιστοσελίδα. Όταν υπάρχει broken link, αν κάνουμε κλικ στην επιλογή μας δεν θα μεταφερθούμε στην ιστοσελίδα που επιθυμούμε. Όταν το link είναι broken (σπασμένο), αυτό που βλέπουμε είναι μια σελίδα σφάλματος 404 που μας εξηγεί ότι δε βρέθηκε η σελίδα που αναζητήσαμε.

Πώς επηρεάζουν τα broken links τον ιστότοπό μας;

Ως προς τους χρήστες:

Όταν υπάρχουν broken links οι χρήστες εγκαταλείπουν την ιστοσελίδα που αναζητούσαν και κατά κανόνα τον ιστότοπο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 88% των χρηστών δε θα επιστρέψουν σε έναν ιστότοπο μετά από μια κακή εμπειρία.

Ως προς το SEO:

Όταν υπάρχουν πολλά broken links ιστοσελίδων σε έναν ιστοτόπο, οι μηχανές αναζήτησης τον κατατάσσουν με χαμηλότερες βαθμολογίες. Η Google έχει δηλώσει ότι αν υπάρχουν ένα ή δύο broken links σε ένα website δε επηρεάζουν τόσο την κατάταξή του στις σελίδες των αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης (SERPs). Παρ΄όλα αυτά, ο αντίκτυπος των broken links εμφανίζεται με άλλους τρόπους.

Όταν τα προγράμματα ανίχνευσης συναντούν κατεστραμμένο link, θα σπαταλήσουν χρόνο ανίχνευσης του link για να επαληθεύσουν ότι είναι κατεστραμμένο, ώστε να μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως τέτοιο. Αυτό σπαταλά τον προϋπολογισμό ανίχνευσης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ιστοσελίδες που είναι εντάξει, βλάπτοντας τις πιθανότητες αυτών των ιστοσελίδων να κατατάσσονται υψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Ένα broken link δε θα μεταβιβάσει την τιμή SEO που περνάει ένας κανονικός σύνδεσμος.

Επίσης, όταν οι χρήστες «πέφτουν» σε ένα broken link, φεύγουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την ιστοσελίδα. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, οι αλγόριθμοι των μηχανών αναζήτησης θα υποθέσουν ότι δεν παρέχουμε στους επισκέπτες περιεχόμενο υψηλής ποιότητας ή πληροφορίες που σχετίζονται με την αναζήτησή τους. Αυτό, επίσης, οδηγεί σε χαμηλότερες βαθμολογίες. Τέλος, εξαιτίας των broken links – στη χειρότερη των περιπτώσεων – μία ιστοσελίδα δεν θα μπορεί καθόλου να ανιχνευτεί από τις μηχανές αναζήτησης. 

Πώς δημιουργούνται τα broken links και τι θα πρέπει να προσέχουμε;

Οι κυριότεροι λόγοι για τη δημιουργία των broken links και αυτοί που θα πρέπει να προσέχουμε, είναι:

  • Τα τυπογραφικά λάθη κατά τη δημιουργία των συνδέσμων.
  • Διαγραφή κάποιας εικόνας, video, αρχείου ή ολόκληρης ιστοσελίδας από τον ιστότοπο.
  • Μετονομασία ή μετακίνηση μιας ιστοσελίδας χωρίς να ενημερωθούν οι εσωτερικοί σύνδεσμοι.
  • Σύνδεση με περιεχόμενο όπως εικόνες, βίντεο, αρχεία PDF, που έχουν διαγραφεί ή μετακινηθεί. 
  • Αλλαγή domain name και μεταφορά του ιστότοπου σε νέα διεύθυνση URL.

Όποια και αν είναι η αιτία, τα broken links είναι απογοητευτικά λάθη που θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα.